●コミュニケーション活動例集●3●
昭和女子大学 金子朝子
湘南工科大学 Don Maybin
B ご馳走は何?
Step 1 料理名と料理でよく使う材料や道具を言ってみよう。
flour |
hamburger meat
|
broth |
flying pan |
chopsticks |
flat iron pot |
|
sweet beef stew
(sukiyaki) |
rice in omelet
|
grilled eel |
fried potato dumplings |
deep-fried fish and vegetables
|
Japanese-style pizza |
|
Step 2 3人のグループを作り、まず
A さんが料理 A の作り方を読み、聞き手の2人は Do you use 〜? や Is it 〜? と聞いて、何の料理か当てよう。次に
B さんが料理 B、最後に C さんが料理 C の作り方を読み、聞き手はどこまで聞いて当てたかで、ポイントの合計を競おう。(右頁の表はあらかじめ切り離して
A、B、C さんにそれぞれ渡しておくと良い。)
A |
This is a type of pancake or pizza.
(3 points)
Mix flour, water, eggs, pork, and cabbage together well
with chopsticks. (2 points)
Pour the mixture into a frying pan and cook it on both
sides. (1 point) |
B |
This is made of hamburger meat, onion, and potatoes.
(3 points)
Shape the mixture into patties. (2
points)
Fry them in oil until golden brown. (1
point) |
C |
This dish is cooked at the table. (3
points)
Take a heavy flat iron pot. (2 points)
Cook the meat, then add vegetables, tofu and so on in
broth. (1 point) |
|
言語の使用場面と働き |
グループにおけるコミュニケーションの場面:情報を伝える |
語句 |
料理材料や道具の名称 |
表現 |
順序を説明する表現 Mix A, B and C. Shape 〜 into.... Cook 〜,
then add.... |
|
|1|2|3|
|